Kelime tanımını bul

Yerbilim Terimleri Sözlüğü
devkazanı

Hızlı akan bir çağlayanın,altındaki taş parçalarının bulundukları yerde, burgaç devimiyle bir delici yatağı delerek oluşturduğu derin, dip çeperli oyuk ya da delik.

Coğrafya Terimleri Sözlüğü
devkazanı

Sel sularının, su düşüşleri altında kalan kayalık yataklarında, çakıl taşlarıyla birlikte yaptıkları burgaçsal devinim sonunda açılan derin oyuklara verilen ad.

Vikipedi
Devkazanı

Devkazanı (pothole), içinde çakıltaşları olan bir akarsunun, şelaleden düştüğü alanlarda, oluşturduğu derin oyuk. Su yüksekten döküldüğünde yaptığı burgaç hareketiyle çakıl taşı ve kumların hareketlendirir ve üzerinde bulunduğu kayayı zamanla aşındırır.

Devkazanının oluşumunda, şelalenin üst kısmındaki direçli kayaçlar ve alt kısmında bulunan az dirençli kayaçların bulunması önemlidir. Bu yapı şelale oluşumuna neden olur. Yukarıdan dökülen suların hareketlendirdiği çakıl taşları alt kısımdaki dirençsiz kayaları aşındırması sonucu büyükçe bir oyuk oluşturur .

Devkazanları 10-15 çapa kadar ulaşabilir. Çoğunlukla derinlikleri genişliklerinden fazladır. Kenarları düzdür, suyun burgaçının yanında su ile dökülen taşlarında oyulmaya etkisi vardır. Anakayanın ve hareketli çakılların sertlik derecesine göre değişmekle birlikte 1-2 m derinliğindeki oyukların 25 ile 75 yılda oluştuğu belirlenmiştir. Devkazanının içinde ve akış yönünde çakıl ve kum birikintileri bulunur.